-->

6 Wilayah Perairan Yang Penuh Dengan Misteri


Kapal yang menghilang tiba-tiba, pesawat yang tiba-tiba jatuh, sering terjadi di kawasan tertentu di sebuah perairan, entah laut atau tasik yang besar. Peristiwa ini menimbulkan banyak cerita misteri yang belum terungkap sehingga sekarang.

Yang sangat terkenal tentunya kawasan Segitiga Bermuda. Namun sebenarnya masih banyak tempat lain yang juga menyimpan cerita-cerita aneh.

Inilah 7 senarai yang tercatat:

1. Segitiga Bermuda Atlantik

Segitiga syaitan yang paling terkenal tentunya adalah segi tiga Bermuda Atlantik. Kawasan ini dihubungkan oleh titik-titik khayalan yang terletak di Miami, Puerto Rico dan Bermuda.

Misteri yang berlaku di kawasan ini tentunya sudah tak terhitung. Banyak sekali pesawat dan kapal hilang sia-sia masa melintasinya. Pencarian pun seolah tak membawa hasil.

Pelbagai spekulasi muncul mengenai fenomena ini. Ada yang bilang pesawat dan kapal itu masuk dalam lubang hitam (black hole) gergasi di lautan, masuk dimensi lain atau ditangkap oleh alien.

2. Segitiga Michigan

Segitiga Michigan merujuk pada sebuah tasik yang terletak di Amerika Syarikat. Tasik ini mula dianggap mistik selepas kapten George Donner menghilang misteri saat melombong arang batu pada tahun 1937.

Tiga belas tahun kemudian, pesawat Northwest Airlines 2501 yang membawa 55 penumpagn dan tiga anak kapal hilang tanpa jejak. Pesawat tersebut seolah menghilang begitu saja di udara. Bangkai pesawat tak pernah ditemui dan menyisakan misteri tak terjawab.

Beberapa saksi mata juga mengaku pernah melihat benda-benda aneh mirip pesawat berterbangan di sekitarnya.

3. Perairan Sargasso

Perairan Sargasso memang masih berjiran dengan segi tiga Bermuda. Kawasan ini mempunyai suhu hangat walaupun terletak di kawasan lautan Atlantik yang terkenal sejuk dan membekukan. Namun yang paling penting, kawasan ini juga tak kalah mengerikan!

Sejumlah kapal sering dijumpai tanpa pemandu di kawasan yang dipenuhi Sargassum ini. Salah satu korbannya adalah kapal Rosalie yang belayar pada tahun 1840. Setelah beberapa lama menghilang, kapal ini ditemui mengelilingi lautan dalam keadaan tanpa pemandu dan tanpa mayat.

4. Lautan Iblis / Segitiga Naga

Kawasan ini terletak di kawasan lautan Pasifik, tepatnya di sekitar pulau Miyake, Jepun. Letaknya kurang lebih 100 kilometer dari bandar Tokyo. Legenda Jepun kuno menyebutkan bahawa kawasan ini memang dihuni oleh sejumlah naga, sehingga dinamakan segi tiga naga.

Jepun sempat kehilangan lima kapal tentera di wilayah ini. Akhirnya Jepun sampai membuat satu kesimpulan bahawa kawasan ini berbahaya.

5. Segitiga Alaska

Segitiga Alaska dianggap bertanggung jawab atas hilangnya 16,000 sejak tahun 1998. Setiap tahun, sekurang-kurangnya 4 daripada 1000 orang Alaska dinyatakan hilang tanpa jejak di kawasan ini.

Tak hanya makan korban individu, kawasan ini juga memakan korban kapal dan pesawat. Banyak ahli yang berpendapat bahawa mereka hilang akibat medan magnet yang terlalu kuat di kawasan tersebut.

6. Los Roques, Caribbean

Kapal yang ditumpanginya Vittorio Missoni dan lima krew lenyap tanpa jejak di perairan Los Roques, Caribbean. Hilangnya kapal ini secara langsung dikaitkan dengan segitiga bermuda.

Dugaan itu bukan tanpa asas. Sejak tahun 1990-an, kawasan ini beberapa kali memakan korban secara misteri. Peristiwa yang sama juga berlaku pada tahun 2008, di mana bangkai kapal sama sekali tak dijumpai. Orang pun beranggapan bahawa kawasan ini adalah segi tiga Bermuda paling muda pada masa ini.

0 comment... add one now